BBC kaprijke
Image default
Business

Alles wat je moet weten over de duurzame zonnepanelen

Nederland streeft naar minder uitstoot. Om dit doel te behalen zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van andere natuurlijke energiebronnen. Zonnepanelen zijn ideaal om op een duurzame manier zonlicht om te zetten in elektrische energie.

Vervolgens zal deze stroom, met behulp van een fronius omzetter, omgezet worden in bruikbare stroom. Daarnaast zullen zonnepanelen op lang termijn winstgevend zijn, waardoor de zonnepanelen erg aantrekkelijk worden voor veel woningeigenaren.

Soorten zonnepanelen

Het aanbod aan zonnepanelen is groot, maar de diverse panelen zijn grofweg in drie groepen te plaatsen.

Monokristallijne zonnepanelen, oftewel egaal zwarte zonnepanelen, hebben het hoogste rendement. Dit is te verklaren, doordat deze panelen uit één kristal bestaan.

Polykristallijne zonnepanelen bevatten meerdere kristallen. Deze panelen bevatten meestal een blauwe kleur en hebben een lager rendement ten opzichte van de monokristallijne panelen. Echter zullen de polykristallijne panelen wel lager in aanschafprijs zijn.

Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst bij aanschaf, maar zullen daarbij ook het laagste rendement bieden. Om bij deze panelen een aannemelijk rendement te ontvangen, zullen de panelen behoorlijk groot moeten zijn.

De opbrengst van zonnepanelen

Om aan te geven hoeveel een zonnepaneel opbrengt, gebruiken we de term Wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen van je zonnepanelen onder optimale omstandigheden. Dus als de zon op een mooie dag recht op je panelen schijnt. Helaas is het in Nederland niet altijd zulk mooi weer. Een zonnepaneel werkt in ons land ongeveer 900 uur per jaar op vol vermogen. Reken op 260 Wattpiek vermogen per paneel. Dat levert per paneel jaarlijks zo’n 220 kWh stroom op.

Besparen met zonnepanelen

Wanneer een woningeigenaar beschikt over 10 zonnepanelen, zal dit persoon jaarlijks ruim 2360 kWh elektriciteit produceren. Gezien een gemiddeld huishouden is een jaarlijks verbruik van 3500 kWh aanneembaar. Omgezet in euro’s zal deze manier van energie opwekken het persoon honderden euro’s besparen op de energierekening.

Aanschafprijs terugverdienen

De afgelopen jaren is de aanschafprijs van zonnepanelen opmerkelijk gezakt. De panelen hebben een levensduur van circa 25 jaar, waarbij de omvormer na 12 à 13 jaar aan vervanging toe is. Volgens Milieu Centraal zal de grote investering binnen 13 jaar terugverdiend zijn. Echter is er bij deze berekening geen rekening gehouden met mogelijke subsidie of btw-teruggave op aankoop en installatie van zonnepanelen, waardoor deze terugverdientijd mogelijk nog korter zal zijn.

http://wijsmanduurzaam.nl