BBC kaprijke
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe werkt transferpapier?

Tegenwoordig zie je steeds meer T-shirts, vlaggen, stoffen tassen met een bedrukte tekst. Een mooie manier om een unieke boodschap over te brengen. Vaak gebruikt men hiervoor transferpapier. In deze blog wordt uitgelegd wat transferpapier is, hoe het werkt en hoe je het gemakkelijk kan toepassen in veel situaties.

 

Wat is transferpapier?

Transferpapier is een term die afkomstig is uit het Engels. Het gaat over het overbrengen van een bedrukking die op het papier staat naar de te bedrukken stof. Je print of laat je afbeeldingen op dit papier printen en door de stof te verwarmen. Het transferpapier wat je in de juiste vorm gesneden hebt of via een plotter printer uitgeprint hebt, kan je dan als een soort van sticker op de stof aanbrengen. Door het aandrukken van de sticker op de stof krijg je dus een unieke afbeelding die helemaal voldoet aan je eigen verwachtingen omdat je zelf het onderwerp hebt bepaald.

 

Het ontwerpen

In tegenstelling tot andere technieken die je kan gebruiken bij het bedrukken van stof, is het grootste voordeel van transferpapier dat je ontwerp niet in spiegelbeeld gemaakt hoeft te worden. Je kan je ontwerp gewoon maken op de normale manier. Afhankelijk van het transferpapier wat je kiest (er zijn diverse ondergronden aanwezig waardoor je minder inkt van de printer hoeft te gebruiken) kan je dus al gebruik maken van de kleur die het transferpapier heeft. Op de site van Liratex kan je een indruk krijgen welke soorten papier er zijn en voor welke printers het geschikt is.

 

Voordelen transferpapier

Er zijn een flink aantal voordelen als het gaat om transferpapier. Het eerste voordeel is dat de kosten lager zijn als je een geringe oplage wil. Stel je wilt bijvoorbeeld voor een evenement vijf T-shirts hebben met een eigen ontwerp dan zijn de kosten lager dan als je dit laat bedrukken of speciaal de shirts moet laten ontwerpen.

 

Het tweede voordeel is dat het ontwerpen zoals hierboven beschreven een stuk eenvoudiger is dan als je een shirt op een andere manier wil laten bedrukken. Doordat je print kan je ook eenvoudig met meer kleuren werken.

 

De snelheid waarmee een product klaar is, is het derde voordeel. Doordat je niet hoeft te wachten op een andere partij, ook als je besluit om met behulp van deze techniek, het werk uit te besteden, kan je veel sneller beschikken over het product wat je wilt.

 

Het vierde voordeel is dat als je op de juiste manier het transferpapier gebruikt de slijtage van de print in de was minimaal is. Met name bij gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld een tas of een baseballcap is de kwaliteit echt niet minder dan als je het op een andere manier laat bedrukken.