BBC kaprijke
Image default
Electronica en Computers

Het vernietigen van een harde schijf

Waarom?

Wanneer uw laptop of computer kapot is gegaan of u de harde schijf simpelweg niet meer nodig hebt om welke reden dan ook, is het een goede optie om de harde schijf te vernietigen. Voor zowel particulieren als bedrijven is het verstandig om de harde schijf onbruikbaar te maken om zo te voorkomen dat er nog (gevoelige) informatie van kan worden afgelezen. U kan dit proces zelf onder handen nemen, maar u kan het ook door expert laten doen. Mocht u zelf de gegevens van de harde schijf nog willen behouden, zorg er dan voor dat u een back up heeft gemaakt op een andere schijf. Doet u dit niet, dan zal u de gegevens van de harde schijf voor altijd verloren zijn.

Hoe?

Wis in eerste instantie alle gegevens van de harde schijf, hierna kunt u aan de slag met het slopen van de schijf. Er zijn verschillende – niet al te moeilijke – manieren om uw harde schijf te vernietigen. Allereerst is het belangrijk dat u de harde schijf weet te vinden. Om deze te vinden zal u uw laptop/computer moeten openschroeven en vervolgens de harde schijf te ontkoppelen. Nadat u de vorige stap heeft voltooid, is het een kwestie van flinke schade aanbrengen op de harde schijf. Houd hiermee wel rekening dat enkele krassen niet voldoende zullen zijn. Op het web staan verschillende creatieve ideeën om uw harde schijf onbruikbaar te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

–          Gaten boren met een boormachine

–          De harde schijf tot brokken slaan met een hamer

–          De schijf smelten in de open haard of met een gasbrander

–          De schijf dusdanig bewerken met een slijptol

Gaten boren met een boormachine is een toegankelijke en populaire manier. Zorg er wel voor dat je diverse gaten boort, zodat er minder kans is dat de harde schijf ooit nog hersteld kan worden.

Professioneel

Hoewel bovengenoemde methoden effectief kunnen zijn voor particulieren, is het in veel gevallen het risico niet waard om te nemen. Het risico weegt niet op tegen de eventuele schade die kan worden aangericht wanneer de harde schijf toch nog enigszins leesbaar is. In 2015 gaf een onderzoek van SecurityIntelligence aan dat de gemiddelde schade van een datalek onder de deelnemende bedrijven zo’n $3.79 miljoen of €3.14 miljoen kostte. Het inschakelen van een professioneel bedrijf als CTC kan hierdoor een hoop kosten en moeite besparen. Deze bedrijven hebben de expertise en ruime ervaring betreft harde schijven vernietigen.