BBC kaprijke
Image default
Tweewielers

Dit wil je weten over de helmplicht voor (snor)scooters

De helmplicht was al enige tijd doorgevoerd voor bromscooters. Eigenlijk mocht iedere gemeente zelf bepalen hoe ze met deze wetregel omgingen, maar veel gemeenten speelden op safe en maakten helmen verplicht. Nu is het moment daar gekomen dat ook vanaf januari 2023 snorscooters verplicht zijn om een helm te dragen. Zo maken we het verkeer met z’n allen wat veiliger. In dit blog vind je meer informatie over het de regels van de helmplicht.

Alle vormen van scooters moeten een helm dragen
Hoe meer regels er komen, hoe makkelijker het eigenlijk wordt om je daaraan te houden. Het is nu gewoon voor alle vormen van scooters – of je nu een geel of een blauw kenteken hebt – verplicht om een helm te dragen. Hiermee willen de gemeenten het aantal ongelukken dat er jaarlijks nog plaatsvindt door het niet dragen van een helm verminderen en het verkeer in z’n geheel wat veiliger maken. Deze regel brengt voor velen wat tegenwerking op, omdat het nogal een gedoe is om overal een helm mee te dragen én belemmert voor sommigen het gevoel van vrijheid. Het beste is om je er gewoon aan over te geven, hoe eerder je eraan gewend raakt des te beter.

Maak een helm dragen leuk
Nu iedereen er toch aan moet geloven kun je het net zo goed gewoon leuk maken voor jezelf. Kies daarom ook een mooie helm uit, die je goed staat en waardoor het leuk is om deze op te doen. Laat jezelf inspireren door sites zoals www.motomasu.com of andere scooterhelmensites. Hier vind je helmen die gemaakt zijn om design te leveren, waardoor het opzetten hiervan toch iets leuker wordt.

Voorkom een boete, draag een helm
Voor degenen die toch denken wel onder deze wet uit te kunnen, is het goed om te benadrukken dat niet dragen van een helm kan leiden tot een boete van wel €95,-. Dat is zeker niet iets om licht te nemen. Je kunt dat geld beter besteden aan een mooie BEON helm bijvoorbeeld. Verplaats het gevoel van dat het vervelend is om een helm te dragen, door het gevoel dat je veilig op weg bent en de hele situatie geeft al een beter gevoel. Ook voor deze situatie geldt nu eenmaal: better safe than sorry.