BBC kaprijke
Image default
Industrie

De kolomboormachine versus de radiaalkolomboormachine

De kolomboormachine is een boormachine die het mogelijk maakt om loodrecht in een oppervlakte te boren. Dit gebeurt bovendien met precisie, omdat u zelf de boordiepte en de boorhoek van de machine kunt instellen. Op de sites van de aanbieders van kolomboormachines ziet u steeds vaker ook de term radiaalkolomboormachine voorbijkomen. Door diens schuifbare kop zou de radiaalkolomboormachine grotere werkstukken aan kunnen. Wat is echter precies het verschil tussen de traditionele kolomboormachine en de radiaalkolomboormachine?

Het gebruik van de kolomboormachine

Zowel de kolomboormachine als de radiaalkolomboormachine hebben eenzelfde uiterlijk, maar verschillen in de manier waarop ze gebruikt worden. De kolomboor is een metaalbewerkingsmachine, waarbij een sterke constructie een vereiste is. Deze sterke constructie is nodig, omdat u de kolomboormachine eigenlijk door middel van een hendel dwingt in het materiaal en dit vormt een belasting voor de constructie. De afstand tussen de boor en de kolom moet klein blijven, want anders werken meer krachten op de constructie in. De uitlading is kortom beperkt. Het onder een hoek boren gebeurt door de boortafel schuin te zetten. Hierdoor kunt u grotere werkstukken moeilijker onder handen nemen.

Het gebruik van de radiaalkolomboormachine

De radiaalkolomboor heeft een grotere uitlading dan de traditionele tafelboor. Tevens kan de radiaalkolomboor de boorspindel schuin plaatsen in plaats van de tafel. Het nadeel van de radiaalkolomboormachine is dat u door de grotere uitlading een mindere boorcapaciteit van de boor krijgt. Tevens is de radiaalkolomboor duurder dan de standaard tafelboormachine en u heeft minder keuzemogelijkheden.

 

Koop een goede boormachine

Uw geschikte kolomboormachine vindt u bij Machines Crispyn te Maldegem, in de provincie Oost-Vlaanderen. Bij deze professional vindt u zeker een kolomboormachine van goede kwaliteit die voldoet aan de strengste eisen. Bent u er nog niet uit welke kolomboor het best bij u past? Dan voorzien de bekwame adviseurs u graag van advies. U vindt bij deze speciaalzaak zeker het materiaal dat u nodig heeft. Neem dus snel contact op met deze expert of ga eens langs in de winkel voor de aanschaf van een kolomboormachine.

https://www.crispyn.be/