BBC kaprijke
Image default
Woning en Tuin

Deze soorten ventilatiesystemen kun je toepassen

Bij het ventileren van je woning heb je meerdere mogelijkheden. Als het gaat om een centraal ventilatiesysteem zijn er vier soorten. Hier lees je de vier mogelijke ventilatieprincipes. Deze kun je toepassen, afhankelijk van je voorkeur en budget.

1: Ventilatiesysteem A: natuurlijke luchtafvoer en -aanvoer

Bij dit ventilatiesysteem wordt geen gebruik gemaakt van mechanische hulp. De verluchting van de woning gebeurt geheel natuurlijk via ingebouwde roosters in de ramen. Hoeveel lucht de roosters doorlaten kun je handmatig aanpassen. Vervuilde lucht wordt afgevoerd via het ventilatiekanaal in de badkamer of keuken.

2: Ventilatiesysteem B: Natuurlijke luchtafvoer en mechanische toevoer

Het is niet altijd mogelijk om te kiezen voor een natuurlijke luchttoevoer. Omgevingsgeluid speelt een grote rol, maar ook wanneer er geen of weinig ramen in huis zitten. Je kunt dan kiezen voor een mechanische aanvoer van lucht. De vervuilde lucht wordt, net als bij het eerste systeem, afgevoerd via een ventilatiekanaal in de keuken of badkamer.

3: Ventilatiesysteem C: Natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer

Het derde ventilatiesysteem werkt precies andersom. Hierbij is er sprake van een mechanische luchtafvoer. Dit systeem kun je toepassen bij een renovatie en als het niet mogelijk is om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. Met een mechanische luchtafvoer wordt de vochtige lucht aangezogen in vochtige kamers, zoals de badkamer. Het systeem zorgt voor continue luchtaanzuiging. Hierin is er ook een vraaggestuurde variant, namelijk ventilatiesysteem C+.

4: Ventilatiesysteem D: Mechanische luchttoevoer en – afvoer

Bij het vierde systeem gaat het om een volledig gecontroleerd systeem. Alles gebeurt mechanisch, zowel de luchtafvoer als de -toevoer. Via ventilatieroosters in iedere kamer vormt een netwerk van leidingen die de lucht verdeelt door een woning. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. De vraaggestuurde variant is systeem D+.

Ontdek hier nog meer details over de verschillende ventilatiesystemen.