BBC kaprijke
Business

Gehoorverlies is voor zowel oud als jong

Ouderen zijn vaak het eerste waar u aan denkt wanneer het onderwerp gehoorverlies ter sprake komt. Maar slechthorendheid is zowel iets voor jong als oud. Wanneer wordt geconstateerd dat iemand een slechter gehoor heeft?

Bij een professionele audicien kunt u de kwaliteit van uw horen laten testen. Als hierbij blijkt dat u niet aan de normen van de controle groep (gezonde jongeren) voldoet, is er sprake van gehoorverlies.

Gelukkig zijn er met de huidige ontwikkelingen genoeg oplossingen om weer normaal gesprekken te kunnen volgen en muziek te kunnen luisteren.

Voornaamste reden bij ouderen

Bij ouderen is de voornaamste reden het verouderen van het lichaam. Naar mate de cellen in het lichaam door de jaren heen blootgesteld worden aan schadelijke stoffen in onder andere medicijnen en rook gaat de kwaliteit van het oor achteruit.

Verder zijn de opstapeling van harde geluiden, een oorontsteking en stress bijdragers aan gehoorbeschadiging. Tevens is erfelijkheid een factor die niet buiten beschouwing gelaten mag worden. Het inschatten wanneer dit tot uiting komt is lastig. Soms komt het gehoorverlies al op vroege leeftijd naar voren en soms laat het lang op zich wachten.

Kwestie van gedrag bij jongeren

Bij jongeren is het een kwestie van gedrag. Mensen staan er eigenlijk niet erg bij stil, maar het voortdurend uitgaan in luidruchtige discotheken en bars heeft z’n uitwerking in het gehoorverlies.

Dit effect is nog een stap verergerd met de intrede van de mobiele telefoons en muziekspelers. De oordoppen kunnen volumes aan die boven de ‘veilige’ gehoorgrens liggen. Genoeg jongeren zetten deze apparaten zo hard dat het op ten duur gehoorbeschadiging met zich meebrengt.

Hoe kunt u slechthorendheid tegengaan?

Er zijn diverse manieren om slechthorendheid tegen te gaan. Dit kan zowel in het regelmatig ontspannen om stress te voorkomen. Verder is het verstandig om de effecten van medicijnen nauwlettend in u op te nemen.

Voor jongeren is het een kwestie van gedrag: zet het geluid zachter en doe oordoppen in tijdens het stappen.

Er bestaan genoeg oplossingen op maat. Wilt u ook weten wat voor u het beste is? Neem de gehoor test af bij Het Hoorhuis. Bespreek de mogelijkheden met de audicien.

 

http://www.hethoorhuis.nl/