BBC kaprijke
Image default
Business

Houd de tocht buiten door de juiste kozijnen

Ze zijn van groot belang bij de plaatsing van ramen en zullen bij geen enkel gebouw ontbreken. Voor meer licht en lucht in de ruimte ontkom je er niet aan. Er wordt hier gesproken over kozijnen; draaiende onderdelen die bedoeld zijn om een gebouw te voorzien van frisse lucht.

Kozijnen worden al snel voor lief genomen in een huis en er wordt maar weinig aandacht aan besteed. Echter wordt men zich pas bewust van de functie van kozijnen als ze aan vervanging toe zijn. Bij de vervanging is het belangrijk op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en bijbehorende eigenschappen van de diverse opties.

Functie van de kozijnen

Kozijnen zullen nooit direct opvallen bij het betreden van een pand. Echter vervullen de kozijnen een belangrijke functie. Zo houden de onderdelen bij goede kwaliteit de koude tocht buitenshuis, wat in het voordeel kan werken gezien de stookkosten. Verder zijn de kozijnen van belang bij de plaatsing van ramen, waardoor de onderdelen ook nodig zijn voor een goed lichtinval.

Toe aan vervanging?

Uiteraard zullen ook kozijnen op lang termijn toe zijn aan vervanging. Als bewoner zal dit vooral op te merken zijn door de verhoging van de stookkosten. Zodra de kwaliteit verminderd, zullen de onderdelen toe zijn aan vervanging. Door de vermindering van de kwaliteit zijn de kozijnen minder in staat de tocht buitenshuis te houden, waardoor de koude lucht het pand binnendringt en er meer gestookt zal moeten worden om het gebouw te verwarmen.

Zeeën aan keuze

Kozijnen geven het betreffende pand een bepaalde uitstraling, afhankelijk van de keuze. Men kan kozijnen kopen in diverse materialen, waardoor de bewoner de vrijheid heeft zijn of haar eigen stijl te volgen. Momenteel zijn er drie soorten materialen het meest gekozen; hout, aluminium en kunststof. Hout wordt vrij vaak gekozen in woonhuizen, terwijl kunststof vooral wordt toegepast in grote gebouwen. Het verschil in keuze is te verklaren door de hoeveelheid onderhoud bij de verschillende materialen.

http://directeenkozijn.nl