BBC kaprijke
Business

Meelopen met een loodgieter

 

De dagen van een loodgieter kunnen erg van elkaar verschillen. Zo kan een dag bestaan uit meerdere kleine klussen of kan de dag (of zelfs meerdere dagen) bestaan uit één enkele grote klus. Vooral bijvoorbeeld een lekkage kan veel tijd in beslag nemen. Wij hebben een dag meegelopen met een erkende loodgieter en doen daar hier onder verslag van.

 

De ochtend

De loodgieter staat op, neemt zijn ontbijt en douche en loopt dan naar de bus. Daar blijkt dat de eerste klus van de dag een groot lekkage is in een bejaardentehuis. Eenmaal daar aangekomen wordt hij onthaald door de bedrijfsleider en wordt hem gewezen waar het lekkage zich bevindt, namelijk in het wc complex voor vrouwen. Hij loopt daar binnen en ziet een laag water van een paar centimeter op de vloer liggen. Dan beseft hij dat hij deze klus niet in zijn eentje kan klaren; hij roept hulpkrachten in. Dan houdt hij zich bezig met het afsluiten van het water en het markeren waar de lekken zaten.

 

De middag

Als het water is opgeruimd en de hulpkrachten zijn gearriveerd gaan de loodgieters aan de slag met de lekkage. Ze brengen precies in kaart hoe de installatie in elkaar zit en waar de pijn- en knelpunten zitten. Omdat het water al is afgesloten is er geen kans op meer schade. De loodgieters beslissen samen welke leidingen vervangen moeten worden en of het niet beter zou zijn om de hele installatie te vervangen. Ze vinden de oorzaak en een mogelijke oplossing voor het lekkage en bespreken dit met de bedrijfsleider. Ze krijgen groen licht om aan de slag te gaan en beginnen met het demonteren van de lekkende leidingen.

 

Dan is de dag van de loodgieters afgelopen. Hoewel het probleem nog niet is opgelost is er flinke vooruitgang gemaakt en staat de klus ook voor morgen op de planning. De loodgieters gaan naar huis om van hun vrije tijd te genieten.