BBC kaprijke
Image default
Business

Verschillende paneeltypen met uitleg

Tijdens het maken van een keuze in de lokale laptop winkel is het verstandig te kijken naar de eigenschappen van de laptop. Hierdoor wordt duidelijk of de laptop daadwerkelijk aan de gestelde eisen voldoet. Echter is het niet gemakkelijk te bepalen welke functies en eigenschappen het prettigst zijn om mee te werken. Zo zal een schrijver verlangen naar andere eigenschappen dan een programmeur.

Om te weten welke eigenschappen bij bepaald werk passen, is het prettig te weten wat de specificaties inhouden. Vaak komen er termen als RAM-type, resolutie en paneeltype ter sprake; ingewikkelde benamingen voor kopers, die beschikken over weinig kennis rondom elektronica. In dit artikel zal er inhoudelijk aandacht besteed worden aan de laatste eigenschap; het paneeltype.

Paneeltype

Er wordt gewerkt met verschillende paneeltypes; IPS, TN en VA. Een paneeltype is een eigenschap van het beeldscherm, die zorgt voor onder meer de kijkhoek, reactietijd en scherpte van het veel.

IPS

Tijdens een laptop samenstellen kan er gekozen worden voor de In Plane Switching, afgekort de IPS; een variant van de LCD. Deze vorm heeft enkele voordelen ten opzichte van andere LCD-varianten.

Zo biedt een IPS een ruime kijkhoek van ruim 178 graden. Daarnaast zal het beeldscherm, dankzij de IPS, heldere kleuren en scherpere beelden tonen. Het gebruik van een IPS komt vaak goed van pas tijdens een studie, waarbij foto- en videobewerking centraal staat.

Echter zal er ook rekening gehouden moeten worden met de nadelige eigenschappen van de IPS. Zo vraagt deze variant, ten opzichte van andere, een lange verversingstijd. Dit is te achterhalen door te kijken naar de verbindingssnelheid; een reactietijd in Hertz. Hoe hoger dit getal is, hoe vloeiender het beeld zal zijn. Daarentegen werd er de afgelopen jaren aandachtig gewerkt aan de reactietijd van verschillende panelen. Bij de IPS zullen de schermen een reactietijd van 4 ms hebben.

TN

Een Twisted Nematic-scherm, oftewel een TN-scherm, wordt vaak gekozen voor de lage aanschafprijs. Deze prijs is te verklaren door de kleinere kijkhoek en minder heldere kleuren ten opzichte van IPS.

Niettemin beschikt een TN over een hoge reactietijd, waardoor veel gamers kiezen voor dit type scherm. De reactietijd kan vaak geschat worden tussen de 1 à 2 ms.

VA

Bij de Vertical Alignment, ook wel de VA-strategie, liggen de eigenschappen vrijwel allen tussen de eigenschappen van de IPS en de TN. Deze schermen hebben betere kleuren en een grotere kijkhoek dan de TN, maar zullen niet tippen aan de specificaties van de IPS.

De VA onderscheidt zich overduidelijk van de andere typen door het kwalitatieve contrast. Bij het kijken van een film of serie zal een VA-scherm bijdragen door een duidelijke differentie tussen licht en donker. Wel hebben de VA-schermen een reactietijd van ruim 5 ms.

 

http://laptopzelfsamenstellen.nl