BBC kaprijke
Image default
Business

Het verschil tussen spijkers en schroeven

Mijn interesse in klussen blijkt naarmate ik ouder word te groeien. Een likje verf hier, een extra plakje daar; de kleine veranderingen maken hèt verschil binnenshuis om de huiselijke sfeer te verwerkelijken. Toch loop ik als nieuweling snel tegen enkele drempels aan, figuurlijk dan.

Er zijn vele hulpmiddelen die een klus gemakkelijker maken of een plankje in de muur kunnen realiseren, mits de klusser weet wanneer er gewerkt moet worden met het betreffende hulpmiddel. Echter is het lastig te onderscheiden wanneer een schroef de spijker overtreft. Moet er gekozen worden voor Woodies schroeven, snelbouwschroeven, ribnagels of platkopspijkers? Voor alle nieuwe klussers onder ons, dit artikel helpt bij het maken van een onderscheid van de twee broertjes.

Grote verschillen

Er zijn veel situaties waarin het geen probleem is welke de klusser gebruikt voor de betreffende klus. Toch zijn de spijker en schroef op enkele vlakken van elkaar te onderscheiden.

Zo blijken schroeven meer draagkracht te hebben, waardoor een zwaar object zonder problemen bevestigd kan worden aan de hand van schroeven. Echter zijn spijkers gemakkelijker plaatsen door de vlakke oppervlakte. Daarnaast is dit hulpmiddel goedkoper in aanschaf.

Verder kijken

Toch is het essentieel verder te kijken dan enkel de kosten en draagkracht.

Zo beschikken schroeven over een grotere treksterkte; de maximale belasting voor het materiaal bij een trekproef. Daartegenover staat de spijker, die een grotere afschuifsterkte blijkt te hebben; de interne weerstand dat het materiaal heeft tegen mogelijke plastische deformatie door kracht van buitenaf. Simpel gezegd: een spijker te demonteren zal aanzienlijk lastiger zijn dan bij een schroef. Wanneer er tegen beide broertjes zijwaarts geslagen zal worden, zal de schroef breken, terwijl er bij de spijker slechts een buiging zal plaatsvinden.  

Keuze

Met deze informatie wordt het al gemakkelijker om antwoord te vinden op de veel gestelde vraag; ‘moet ik een schroef of spijker gebruiken?’

Bij vrijwel elke situatie wordt er direct gekeken naar de kracht die uitgeoefend zal worden op de schroef of spijker. Bij een zwaar object zal er sneller gekozen worden voor schroef, door de grote draagkracht. Wanneer er mogelijk een buiging of zijwaartse beweging plaats kan vinden, denk aan een schilderij, waarbij de zwaarte zijwaartse kracht uitoefent op het materiaal, is het verstandig te kiezen voor een spijker.

 

http://bnvtools.nl