BBC kaprijke
Image default
Eten en drinken

Voederhuisjes voor vogels

We zitten nu in het begin van de winter. Gelukkig hebben we nog niet al te veel koude dagen gehad. Koude dagen betekend namelijk minder voedsel voor vogels. Hoe kouder het buiten is, des te minder eten er voor het rapen ligt. Wormen kruipen nog dieper in de grond, mieren laten zich niet zien en insecten zijn van de aardbodem verdwenen. De winter is eigenlijk helemaal niet zo’n fijne tijd voor vogels. Een goed idee dus om hen een handje te helpen.

Wat eten vogels graag?

Vogels eten het liefst insecten, wormen en besjes. Maar al deze lekkernijen zijn er alleen in de lente en zomer in overvloed. In de winter wordt het stukken lastiger om voedsel te vinden. Dat is dan ook de reden dat veel mensen er voor kiezen om de tuinvogels bij te voeren. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld fruit in stukjes te snijden en buiten op een speciaal voederplateau in een voederhuisje te leggen. Hierin blijft het voer schoon en zichtbaar. Als het namelijk zou sneeuwen, zal het voer, als deze op de grond ligt, direct ondergesneeuwd worden. Dat is met dit concept niet het geval omdat het dakje van het voederhuisje, de sneeuw opvangt. Naast fruit kun je ook speciaal vogelvoer kopen. Wat vogels bijvoorbeeld heel lekker vinden zijn pinda’s, zonnebloempitten, vetbollen en nigerzaad.

 

Waar koop je vogelvoer?

Vogelvoer koop je bijvoorbeeld bij jouw locale winkel Welkoop. Of je koopt het online bij bijvoorbeeld Vogelhuisjes-kopen.nl. Je hebt daar een hele categorie vol met verschillende vogelvoeders die je in een voedersilo kunt doen of los in een voederhuisje kunt leggen. Ook kun je daar vogelpindakaaspotjes vinden die je in een speciaal huisje kunt plaatsen. Voor vogels is dit wel de kers op de taart. Zorg dat je je voederhuisjes en huisjes en pindakaas verspreid in je tuin neerzet. Niet elke vogel duldt namelijk een andere vogel. Je ziet dat ze dan alleen maar druk zijn om elkaar weg te jagen en dat ze niet gaan eten. Als je het eten wat verspreidt, hoeven vogels zich niet druk om elkaar te maken maar kunnen ze zich 100% concentreren op het menu. Dat immers van levensbelang voor ze kan zijn. Om het af te maken kun je je collectie eventueel aanvullen met een vogelbad. Dat is een waterbakje waar vogels in de zomer in badderen, maar in de winter gebruiken als drinkwaterbak. Zorg dat dat als het vriest, je het water telkens ververst. Van bevroren water kunnen vogels helaas niet drinken.