BBC kaprijke
Business

Onkruid verwijderen tussen de tegels

Onkruid kan in de vrije natuur goed bloeien, maar in jouw tuin zijn ze minder welkom. Onkruid groeit overal, ook tussen de tegels in je achter tuin. Er zijn verschillende soorten onkruid, je kan ze indelen in wortelonkruiden en zaadonkruiden. Wortelonkruiden hebben ondergrondse stengels, door die stengels zijn ze moeilijk te verwijderen. Zaadonkruiden verspreiden zich razend snel. Echter zijn zaadonkruiden makkelijk te bestrijden, wieden of schoffelen is meestal al voldoende maar wil je meer grotere oppervlakten bestrijden dan is professioneel onkruid verwijderen een must.

Onkruid tussen de tegels voorkomen

Voorkomen is beter dan bestrijden. Dit geldt ook voor onkruid. Met deze simpele tips zorg je er voor dat je de zomer geen onkruid op je terras hebt.

–        Kies voor grote tegels. Ben je bezig met een nieuwe achtertuin? Begin dan meteen goed met het plaatsen van grotere tegels. Kleine tegels hebben meer voegen, hierdoor is er meer ruimte voor onkruid om daar tussen te groeien. Kies daarom voor grotere tegels en minder voegen.

–        Gebruik polymeer voegzand tussen de tegels. Door dit zand te gebruiken krijgt het onkruid geen ruimte. Het voegzand is elastisch en waterdoorlatend. Daarnaast houdt polymeer voegzand ook mierengaatjes tegen.

Onkruid tussen de tegels verwijden

Toch kunnen er een aantal onkruidplantjes tussen je tegels bloeien. Hier zijn een aantal handige regels hoe je het onkruid zo snel mogelijk weg krijgt.

–        Trek regelmatig plukjes onkruid zo snel mogelijk weg. Wacht hier niet te lang mee, hoe groter de plant hoe groter de wortels. Zodra de plant te groot is geworden breken de wortels vaak af als je gaat trekken. Hierdoor krijg je in no-time weer een nieuwe onkruidplanten.

–        Verbrand het ongewenst groen met kokend water of een gasbrander. Klinkt drastisch, maar werkt wel! Na het kokend water of de brander zit het onkruid los tussen de tegels en is het daardoor makkelijk te verwijderen.

–        Werk met strooizout en water. Gooi strooizout over het onkruid heen. Giet vervolgens hier weer water overheen. En voilà, het onkruid is gemakkelijk te verwijderen. Pas wel op dat het strooizout geen andere planten die je wel wilt behouden raakt!

https://www.donatvanderhorst.nl