BBC kaprijke
Business

De ontwikkeling van riolering

 

De eerste rioleringssystemen ontstonden tegelijk met de eerste openbare badplaatsen. Onder anderen de Griekse, Romeinse en Perzische steden van de oudheid hadden drinkwater nodig en een riool om het vuile water weg te sluizen. De eerste rioleringspijpen waren van aarde en ontstonden ongeveer in 2700 voor Christus in de Indus Vallei. Er werd asfalt gebruikt om te zorgen dat de pijpen niet lekten. De Romeinen waren de eersten die loden pijpen gingen gebruiken. Daar komt dan ook het Engelse woord voor loodgieter(plumber) vandaan; het Latijnse woord voor lood is plumbum. De Romeinen gebruikten ook loden pijpen om regenwater van hun daken af te voeren.

 

De Romeinen

De Romeinen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de ontwikkeling van riolering. Zij gebruikten namelijk aquaducten om water te vervoeren. Ook maakten ze gebruik van loden pijpen en een waterafvoersysteem. Met de val van het Romeinse rijk stopte ook de ontwikkeling van riolering. Ruim 1000 jaar lang heeft de ontwikkeling van riolering stilgestaan. Rond de 19e eeuw, samenhangend met de industriële revolutie, begonnen steden te vragen om betere watersystemen. Er was vooral vraag naar waterafvoersystemen om plagen te voorkomen en in bedwang te houden. De manier om van afvalwater af te komen was toen om het in een beerput of in de gracht te gieten. Niet echt hygiënisch dus.

 

Riolering tegenwoordig

Tegenwoordig hebben de meeste grote steden waterreinigingssystemen waarmee zij afvalwater kunnen verschonen. Als het water schoon is kunnen zij het dumpen in rivieren, zee of meren. Het schone water dat wij tegenwoordig uit de kraan halen lijkt een gegeven, maar dat is het niet. Er is veel ontwikkeling nodig geweest om dit mogelijk te maken. Tegenwoordig kunnen we water op commando uit een kraan laten stromen. Op zoek naar de nieuwste en beste loodgietersinstallaties? U vindt ze in het assortiment van Loodgietshop.