BBC kaprijke
Business

Goudprijs per kilo

De goudprijs per kilo wordt bepaald door de hoeveelheid geld die de koper ervoor biedt, en de hoeveelheid goud die de verkoper ter beschikking heeft. Daarnaast spelen ook economische fluctuaties een rol. Op de wereldmarkt komen alle vragen en aanbiedingen naar goud bij elkaar, waardoor er een algemene goudprijs per kilo kan worden bepaald. Deze fluctueert de gehele dag door, naar de mate waarin de vraag en het aanbod ten opzichte van elkaar veranderen. De goudprijs per kilo kan nauwkeurig op het internet, bijvoorbeeld op goudnl.nl, worden gevolgd, zodat je altijd weet of het de goede tijd is om goud in te kopen of juist te verkopen.

Goudprijs per kilo door de jaren heen

De goudprijs per kilo heeft door de jaren heen veel schommelingen gekend. Tot het jaar 1968 werden de goudprijzen redelijk constant gehouden door acht grote banken die met elkaar samenwerkten. In 1968 verloren de banken echter de controle over de prijzen, waardoor de koers begon te stijgen. In 2011 was de goudprijs per kilo zelfs meer dan 50 keer zoveel als in het jaar 1968.

Houd zelf de goudprijs per kilo in de gaten

Met behulp van de goudkoers, kun je de actuele goudprijs per kilo op ieder moment van de dag in de gaten houden. Dit kan bijvoorbeeld op goudnl.nl, waar je je gouden en zilveren voorwerpen voor eerlijke prijzen kunt verkopen. Door de goudprijs per kilo van dit moment te vergelijken met de goudprijzen van voorgaande maanden en jaren, kun je bepalen of het op dit moment gunstig is om je gouden voorwerpen te gaan verkopen, of dat je er beter nog even mee kunt wachten tot de goudprijs per kilo weer iets is gestegen. De actuele waarde van je gouden sieraad, munt of voorwerp kun je berekenen door het goudgehalte van het voorwerp te nemen en dit te vermenigvuldigen met het gewicht. Nu weet je de hoeveelheid goud van je voorwerp, zodat je vervolgens eenvoudig de waarde kunt berekenen met behulp van de goudprijs per kilo.