BBC kaprijke
Business

Waarom vertrouwt Nederland massaal op reviews?

Wat is het eerste wat je doet als je een nieuwe wasmachine of laptop wilt aanschaffen? Natuurlijk kijk je eerst naar het soort computer dat je interesseert. Je kijkt of de specificaties voldoen aan wat jij van een gaming laptop verwacht en of de afwasmachine voldoende ruimte heeft. Bij kleding kijk je naar de materialen die gebruikt zijn bij het gebruik. Zodra dat allemaal klopt ben je waarschijnlijk vooral benieuwd naar wat anderen vinden van de smartphone die je aan wilt schaffen. Dan kom je uit bij reviews geschreven door klanten. Daarmee kun je alvast wat ervaring opdoen. Nederlanders vertrouwen massaal op deze ervaringen van anderen.Kijk maar eens naar de website NederlandReview, en website vol reviews. Hier zijn wat redenen waarom die redenen

Reviews zijn objectief
De ervaringen die in reviews beschreven worden zijn objectief. Niet in alle gevallen maar in ieder geval wel in de meeste gevallen kun je erop de reviews eerlijk en betrouwbaar zijn. het zijn niet zomaar verkooppraatjes van een kledingwinkel of elektronicazaak zelf maar de echte ervaringen van mensen die de moeite nemen om over een merk of bedrijf een review te schrijven. Vooral als je genoeg reviews doorneemt en ook naar reviews op meerdere plekken op het internet kijkt zal je een goed beeld van een bedrijf en hun producten en diensten kunnen krijgen.

Positief of negatief – alles helpt
De reden dat mensen zo graag reviews lezen is omdat niet ieder bedrijf betrouwbaar is. Vele tijdschriften maar ook elektriciteitsbedrijven, telecomaanbieders en verzekeringsmaatschappijen hebben vaak mooie praatjes van kortingen, supersnel internet of de beste polissen. Als je er eenmaal zit dan blijft er van die mooie beloftes soms niet waar te zijn. Dit kun je voorkomen door je van tevoren verdiepen in reviews geschreven door mensen die al ervaring met een bepaald merk en model smartphone hebben.

Twee manieren
Je kunt op twee manieren gebruik maken van een site met reviews en ervaringen. Je kunt er kijken hoe er over een specifiek restaurant of hotel gedacht wordt maar ook eens kijken welke reisorganisaties er nou het beste uit de bus komen. Op sommige websites worden er ook cijfers gegeven aan een bepaald bedrijf waardoor je de waardering in één oogopslag kunt zien. En anders kun je in ieder geval lezen wat anderen zeggen over de klantenservice, verzendservice en producten zelf.

Voordelen voor consumenten
Het lezen van ervaringen heeft dus voor jou als consument als voordeel dat je eerst kunt controleren of een bepaalde winkel wel zo betrouwbaar is. Ze mogen de televisie het goedkoopste aanbieden, maar als ze daarbij waardeloze service geven als er iets aan de smart TV mankeert kun je misschien beter naar een ander. Door middel van ervaringen van anderen wordt je hiervoor gewaarschuwd.

Jouw eigen ervaring telt mee
Natuurlijk kan het ook een hele opluchting zijn om een slechte ervaring met een bedrijf van je af te schrijven en anderen op die manier voor een slechte gadgetwinkel of kledingwinkel te waarschuwen. Ook over een positieve ervaring wil je misschien delen om anderen te laten zien dat een bepaalde verzekeringsmaatschappij echt betrouwbaar is. Zo help je met reviews en ervaringen elkaar de beste winkels en bedrijven te vinden.